kmlink

DR KLAUS MUELLER

Publications

HOMOLOGIE. Dutch cultural gay & lesbian journal

Editor, Amsterdam 1986-1988

    Ausstellung Schwules Museum 1992 photo 13 edit
Homologie was een tweemaandelijks wetenschappelijk en cultureel homo- en lesbisch tijdschrift, dat in de periode 1978-1997 verscheen. Tussen 1986-1988 heb ik in de redactie van het Homologie gewerkt, ook als beeld redacteur en heb de onderstaande artikelen geschreven.
IN ENGLISH: Homology was a bimonthly scientific and cultural gay and lesbian magazine, published in the period 1978-1997. Between 1986-1988 I worked in the editorial board of Homology, also as an image editor, and wrote the articles below.

ARTICLES
Interview met de DDR-schrijfster Waltraut Lewin. In: Homologie, 1/1987
Aids als mediaverschijnsel. In: Homologie, 3/1987
De fotografische fantasieën van Baron Wilhelm von Gloeden. In: Homologie, 4/1987
Ik ben een deconstructivistische essentialist. In: Homologie, 2/1988 [On Deconstructivism]
Niemand is zoals hij is. Iedereen is anders. Opmerkingen bij een nieuwe Fassbinder Biografie en een retrospectief van zijn werk. In Homologie, 2/1988
No sex-murder! De expansie van de conditio humana in het oeuvre van Patricia Highsmith [The expansion of the human condition in the work of Patricia Highsmith].

IN DUTCH
Homologie was een tweemaandelijks wetenschappelijk en cultureel tijdschrift, dat in de periode 1978-1997 verscheen. Bij de oprichting waren destijds onder anderen Rob Tielman, Bert Boelaers en Martien Sleutjes betrokken.
Homologie heette aanvankelijk “Tijdschrift voor Homologie”, en kwam tot stand in dezelfde periode waarin homostudies aan hun opmars begonnen in Nederland. Het tijdschrift vormde al snel een belangrijk medium voor het in 1971 aan de Universiteit van Amsterdam opgerichte Homodok (Dokumentatiecentrum Homostudies), waar materiaal verzameld werd over onder andere de geschiedenis van de homoseksualiteit. De publicaties in het bezit van Homodok kregen een vermelding in de Homologie-rubriek Relevant. Met de komst van het internet werd deze rubriek allengs minder belangrijk: het Homodok kreeg met het internet een veel breder publiek te bedienen.
In 1997 werd Homologie opgeheven, na bijna twintig jaar toonaangevend te zijn geweest op het terrein van publicaties over homostudies.