kmlink

DR KLAUS MUELLER

Lectures

FRIEDA BELINFANTE, Dirigente in het verzet (2019)

abe44382-de46-4f4f-9a7c-1f24f28ba84f
Dr. Klaus Mueller vertelt over de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland, Frieda Belinfante. Tijdens de oorlog was zij actief in het kunstenaarsverzet en betrokken bij de aanslag op het bevolkingsregister. Mueller leerde Belinfante (toen negentig) kennen door de interviews die hij met haar deed voor het US Holocaust Memorial Museum*. De interviews werden de basis van de documentaire Maar ik was een meisje… over Belinfante, waaraan hij meewerkte als filmmaker. Daarnaast schreef hij een biografische portret over Belinfante in zijn boek over homoseksuelen in het Nederlandse verzet. Ook organiseerde hij tentoonstellingen met dit thema in Nederland, Zuid Afrika, Duitsland en de Verenigde Staten. Ter ondersteuning van dit verhaal leent Roze in Verzet ons een schilderij van Belinfante door Herman Morssink.
Frieda Belinfante schilderij 2
De lezing werd georganiseerd door het Amsterdams 4 en 5 mei comit̩ in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartieren en was deel van het programma Tijdens Open Joodse Huizen РHuizen van Verzet waarin getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding vertellen.

*Views expressed on my website are my own and do not necessarily represent those of the United States Holocaust Memorial Museum.